Beszámoló a Vackor citerazenekar 15 éves jubileumi koncertjéről

2004-ben kezdődött a népzeneoktatás Szigetszentmiklóson Pusztai Mária vezetésével. A citera hamar közkedvelt hangszerré vált, ma már 30 gyerek tanul citerázni az Ádám Jenő Általános Iskola és AMI-ban. Az egyéni oktatás mellett a népzenész gyerekeknek lehetőségük van csatlakozni a Kövirigó együtteshez, valamint a Vackor citerazenekarhoz, a közös zenélés megtapasztalására.

            2014-ben a Városi Közösségi Házban ünnepeltük a Vackor citerazenekar és a szigetszentmiklósi népzeneoktatás 10. évfordulóját, koncerttel és táncházzal. Az esemény jól sikerült, pozitív visszhangja volt. Ezen felbuzdulva szerveztük meg 2019. november 28-án a 15 éves jubileumi koncertet és táncházat. Az előadáson a Vackor citerazenekar egykori és jelenlegi tagjai léptek fel, valamint a Szigeti Napraforgók Egyesület táncosai, Hidvégi Éva vezetésével. A táncházban a talpalávalót a Küküllő zenekar húzta, melyben brácsán egykori citerás növendékem, a tavaly a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett Rákóczi Barbara játszott.

A koncertet sok gyakorlás előzte meg, a Vackor citerazenekar tagjai teljes odaadással, tudásuk legjavát nyújtva vettek részt a felkészülésben, és az előadáson egyaránt. Az est hangulatosan mutatta be az érdeklődő közönség számára a népzene sokszínűségét, és a hozzá szervesen kapcsolódó magyar néptáncot. A Vackor citerazenekar vezetője Juhász Kitti.

Budapest, 2019. december 03.

Juhász Kitti