Ismerkedés iskolánk névadójának, Ádám Jenőnek hagyatékával

2021. október 06.

Iskolánk újdonsült felső évfolyamos osztályai közül az 5.h osztály – mint hagyományőrző osztály – ellátogatott Ádám Jenő szülőházába. Az Emlékház 1979. október 5-én nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Az avatáson az idős Ádám Jenő is jelen volt, aki városunk neves Kossuth-díjas szülötte. A kiemelkedő zenepedagógus zeneszerzőként, karmesterként is működött, egész életét a zeneművészetnek szentelte. Három nyelven – angolul, oroszul és németül -beszélt, bejárta a világot. Tanára Kodály Zoltán tanácsára készítette el a magyar módszerként világhírűvé vált szolmizációs módszertani könyvet és a hozzá kapcsolódó tankönyvcsaládot.

Végakarata szerint hagyatékát Szigetszentmiklós városára hagyta, melybe nem csak városunk, hanem a nagyvilágból érkezők is bepillantást nyerhetnek.

Miss Nándor tárlatvezető jóvoltából alkalmunk volt megismerkedni Ádám Jenő életének főbb állomásaival, családjának tragikus történetével és megcsodálhattuk többek között zongoráját, valamint számtalan személyes tárgyát is.

A kiállítást bátran ajánljuk minden érdeklődőnek. Menjünk el minél többen és ismerjük meg városunk díszpolgárát, az egyik legnagyobb MAGYART!