Ismét elérkezett május

Ismét elérkezett május, az a hónap, amikor diákjaink megmutathatják, hogy a sok tanulás mellett szabadidejükben mivel foglalkoznak, mennyit fejlődnek a művészeti ágakban. Iskolánk hagyományaihoz híven, már több, mint 20 esztendeje megrendezi a művészeti estet. Pár éve rájöttünk arra, hogy a négy művészeti ágon annyi tehetséges diákunk van, hogy ez az est nem elég arra, hogy minden tehetség megmutassa, hogy mit tud. Így lett egy teljes hét ebből az estből, de idén már ez is kevésnek bizonyult, ezért egy 6. napot is kijelöltünk. Május 19-én a drámai művészeti ág Musical Tanszaka mutatta be az Abigél musicalt (ez az ő vizsgaelőadásuk).

Az első 4 napon a Művészeti Intézményegység diákjait láthattuk, hallhattuk, amikor is megmutatták, hogy hol tartanak a képzésük során (ez volt számukra az év végi vizsga). Nagyon sok színvonalas produkciót láthattunk: volt hangszeres zene, színjáték, tánc, egy estét névadónk halálának napján Ádám Jenőnek szenteltünk, de az aulában és a folyosón elhelyezett művészeti alkotások is arról tanúskodnak, hogy sikeres évet zárhatunk, Pablo Picassot idézve:

“A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.”

Május 17. volt az ötödik nap, amikor az Általános Iskolai Intézményegység tanulói mutatták meg, hogy nem csak tanulmányi versenyeken, sportban érnek el sikereket, hanem a művészetekben is. Elmondhatom, hogy ez az est is nagyon színvonalas volt. csodálattal hallgattuk alsós és felsős kórusunk énekét, láthattuk nyolcadikosainkat utoljára együtt az iskola színpadán táncolni, a kisebbeket verset mondani, hangszeren játszani.

Itt szeretném idézni Szász István kollégámat, aki a következőket írta egyik cikkében:

„A rajzolás, festés, mintázás az alkotás öröme, önbizalmat és önbecsülést eredményez. Mindez nélkülözhetetlen az egészséges személyiség kialakulásában.

Az értelmi, érzelmi, esztétikai és erkölcsi nevelés elképzelhetetlen a zene, a tánc, a dráma, valamint a képzőművészet nélkül.”

Zilling Ibolya
Intézményvezető