Június 4. Öt ország egy nemzet

Az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták.

A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el.

Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,5 millió magyar ajkú került határainkon kívülre.

Az emléknap megemlékezik a nemzeti tragédiáról, de arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, és bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységét.

A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és AMI idén, 2019-ben nyolcadik alkalommal rendezi meg az „Öt ország egy nemzet” programot (ez egy többnapos rendezvény, amelyen határon túli és határon inneni tanulók töltenek el pár napot közösen, és együtt készülnek az nemzeti összetartozás napjára). A program célja, hogy ezt az ünnepet a város és kiemelten a diákság életének részévé tegyük. Minden rendezvény egy-egy művészeti ág köré épül: néptánc, népzene, képzőművészet, irodalom. Idén a népzene kapta a főszerepet.

Iskolánkba június 2-án érkeztek a tanulók négy határon túli magyarlakta településről: Zentáról, Komáromból, Gyergyószentmiklósról és Téglásról.

Vasárnap nagy szeretettel vártuk határon túli vendégeinket, örültünk az újra találkozásnak. A hétfői nap igen mozgalmas volt: Gellért hegy, Budapest városnézés, Parlament és a délutáni próbák után megérdemelte mindenki a pihenést.

Eljött a megemlékezés napja. Mindenki izgalommal várta, hogy bemutathassa az iskola színpadán saját tájegységének népdalait. Az előadást élvezhette az iskola összes tanulója.

18.00-kor a városi megemlékezésen a Nemzeti Összetartozás Parkjában az Országzászló Emlékműnél a város lakosságával emlékeztünk Trianonra. Ez a műsor is mindenki számára felejthetetlen emlék: együtt, közösen, határok nélkül.

Este az iskola aulájában egy kicsit lazábban, élőzenés táncházat rendeztünk. Nagyon sok barátság alakult ki. Mindenki elégedetten tért nyugovóra. Másnap búcsút véve ki határon túl, ki határon innen folytatta hétköznapjait.