Láthatatlan Színház program

Az ország minden megyéjében, ill. a fővárosban működik egy úgynevezett Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH), amely az Emberi Erőforrások Minisztériumához, Novák Katalin államtitkár asszonyhoz tartozik. Pest megyében a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete nyerte el ezt a címet idén áprilisban, a következő 3 évre, így a megyei Vöröskereszt segíti a CSEÖH ház programját (a szakmai alapprogram mellett 2018-ban a Családok Éve programmal kiegészülve). A Pest megyei Vöröskereszt Szervezet és Szigetszentmiklós Város Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött, a program támogatására.

Az egyik legérdekesebb rendezvényünk a Láthatatlan Színház, amelyet 2018. december 11-én a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában rendeztünk. A helyszín kiválasztása során több okból is emellett döntöttünk: egyrészt a PMCSEÖH ház irodája is Szigetszentmiklóson van,(Gyári u.7. szám alatt) másrészt az Önkormányzattal is kiemelten jó együttműködésben állunk, a pályázatok és közös rendezvények mellett pl. az Országos Elsősegélynyújtó Verseny 2018-as évi, Pest megyei döntő házigazdájaként is számíthattunk a városra, az iskolára.

A Láthatlan Színház program során az iskola koncerttermét elsötétítettük és a (látó) diákoknak interaktív, kb. másfél órás színházat rendeztünk a budapesti Vakrepülés Színjátszó Egyesület vígjátékával. Ennek az volt a lényege, hogy érzékenyítsük a társadalmat, jelen esetben kb 100 szigetszentmiklósi nebulót a másság elfogadására, ill. a vakok mindennapjainak megértésére – egy kis játékos, izgalmas programelemmel. A programon a Vakok Egyesületének 8 fője vett részt, akik profi módon, interaktívan, énekes elemekkel is megmozgatták a diákokat, valós szituációkat bemutatva és valós problémákat érzékeltetve (pl. a petárda hanghatása lufi pukkasztással, kiemelt és hétköznapi hanghatások, étkezés, stb.)

Az alul található kép láttatja, hogy a gyerekek hogyan foglaltak helyet a teremben.