Művészeti hét 2018

      A Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az elmúlt tanévet követve – hagyományt teremtve – idén is megrendezte „MŰVÉSZETI HÉT” elnevezésű programját, melyen valamennyi művészeti ág képviseltette magát. Az iskola aulájában és első folyosóján a nyitó naptól kezdve, 2 héten keresztül volt megtekinthető a képző- és iparművészeti ág tanulóinak kiállítása.

      A programok 2018. május 11-én, pénteken kezdődtek. Az első napon a társművészetek összefogtak és közös előadást tartottak. Papp Lajos zongora kottájának alapján, ütőhangszeres és zongorás dallamokra – élő zenével – a 2. dráma tagozatos osztály „Mese képek” címmel jeleneteket adott elő, miközben a képzőművészeti tanszakra járó diákok alkotásait láthattuk a háttérben kivetítőn. Nagyon érdekes és ötletes kezdeményezés.

      Május 14-én folytatódott az előadás-sorozat. Hétfőn, szerdán és csütörtökön a Művészeti Iskola Intézményegység tanulói léptek fel az általános iskola 1. évfolyamos korosztályától kezdve középiskola végzőseiig. Szerepelt valamennyi szín- és bábművészet tagozatos osztály és csoport egy-egy produkcióval. Láthattunk minden táncművészetet tanuló növendéket: balett-gyermektánc, néptánc, társastánc. Mindenki megmutathatta tudása javát. Örömmel szerepeltek társaik, szüleik és valamennyi érdeklődő előtt.

      Ádám Jenőre, névadónkra emlékeztünk május 15-én, kedden, halálának évfordulóján.  Koszorúzással egybekötött közös megemlékezést tartott az iskola épülete előtti szobornál a zeneművészeti ág és az általános iskola alsós zenei tagozata, amelyen rézfúvós fanfár zene, furulyaszó és népdalok csendültek fel.

Délben a temetőben, Ádám Jenő sírjánál a 4.z osztály rótta le kegyeletét 1-1szál fehér szegfűvel és koszorúval.

Este emlékhangversennyel tisztelegtünk a Kossuth díjas karnagy, zeneszerző, tankönyvíró és kiváló zenepedagógus előtt, amelyen zongora, hegedű, cselló, oboa, vibrafon muzsikát élvezhettünk. Bemutatkozott a kis fúvós zenekar. Végül Ádám Jenőt is hallhattuk beszélni, láthattuk vezényelni egy régi felvételen.

      A művészeti hét zárására május 18-án, pénteken került sor a MŰVÉSZETI EST-tel. Az utolsó előadáson felléptek az általános iskola méltán népszerű kórusai. Szerepeltek a táncot tanuló osztályok, valamint a kulturális események helyezettjei.

“Sok éve hagyomány iskolánkban egy- mostanra egy egész hétre kiterjedő- záró rendezvény, melyen sok-sok tehetséges gyermek felléphet, szerepelhet, bemutatkozhat. Hétfőtől péntekig szórakoztatták a nagyérdemű publikumot a diákok. A pénteki záró esten a 8. osztályosok fergeteges produkciókkal búcsúztak. Az iskolai alsós és felsős kórus- 30 éves múlttal- felejthetetlen dallamokkal varázsolt egy csodás estét mindannyiunk megelégedésére. Köszönet Mindenkinek!

Kókánné Stefkó Mária”

A műsor keretein belül avatták fel a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új névfeliratát az épület homlokzatán.

      Az előadások nagy sikert arattak a közönség körében, mindenki megelégedésére szolgáltak. Reméljük az elkövetkezendő években is hasonló elismerésben részesülhetnek tanítványaink.

Bokros Borbála

Szigetszentmiklós, 2018. május 18.