Nemzetközi Zenei Cserediák Program

Városunk nemzetközi partnerkapcsolatainak meghatározó eleme a művészet és azon belül is a zene. 2015-től Nemzetközi Zenei Cserediák Program néven (IME –International Music Exchange) elkezdődött egy gyümölcsöző kapcsolat a testvérvárosok iskolái között, amely remek lehetőség egymás kultúrájának megismerésére, szakmai tapasztalatcserére, a diákok és tanárok közötti barátságok kialakulására, a közös muzsikálásra.

  1. április 28. és május 4. között Önkormányzatunk a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával közösen szervezte meg második alkalommal a nemzetközi programot, melynek résztvevői Németország – Steinheim, Lengyelország – Busko-Zdrój, Ukrajna – Chmelnik, Macedónia – Kocani, valamint Magyarország – Szigetszentmiklós.

Az együtt töltött egy hét gyorsan elrepült, mert egymást érték a közös zenei programok, nem maradt idejük unatkozni a résztvevőknek. Három koncertet adtunk együtt a külföldi vendégeinkkel: a Tavaszi Tanári koncert fináléjában a külföldi kollégáink is hangszert ragadtak, a halásztelki barokk kastély dísztermében barokk korabeli művekből korhű ruhákban muzsikáltak együtt a külföldi és hazai diákok, a záró Nemzetközi Gálakoncerten a diákokból és tanáraikból álló közös kamaracsoportok léptek fel iskolánk hangversenytermében. A koncertekre a városunkban táborozó diákok együtt készültek fel, a közös próbák szakmai továbbképzésre is alkalmat adtak a zenetanárok között.

A másik fő célja a hétnek az volt, hogy bemutassuk külföldi vendégeinknek Ádám Jenő életét, munkásságát, városunk nevezetességeit, amelyet az első napon egy akadályverseny keretében csapatépítő szándékkal szerveztünk meg nagy sikerrel. Budapesti városnézés keretében ellátogattunk velük a Művészetek Palotájába, de arra is volt lehetőségük, hogy csónakázzanak a Dunán a csónakház önkénteseinek segítségével.

Köszönjük az önkormányzatnak és minden támogatónak a segítséget, közös összefogással igazán hasznos, sok élményt adó hetet töltöttünk együtt külföldi barátainkkal és várjuk a folytatást, amelyet egy év múlva Steinheim rendez meg.

Kincses Edit

intézményegység vezető-helyettes