Zenei Világnap a Szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola és AMI kamaratermében

Hány billentyű található egy zongorán? És kettőn?

A válasz a számok oldaláról igencsak egyszerű: egy modern építésű Yamaha zongora éppen 88 fekete és fehér billentyűn szólaltatható meg. Könnyű tovább számolni, kettő zongorán az eredmény 176. Ám a hangok sorrendje, mennyisége egy-egy adott zenemű kiváltsága.

Yehudi Menuhin 1975-ben e szavakkal vezette be a Zene Világnapját: „Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.”

Ebben az évben a művészeti iskola e napon tartotta zongora avató koncertjét. A képen látható hangszereket a város önkormányzata által nyújtott 17 millió forintos hangszerbeszerzési keretből vásároltuk, amiért ismét köszönetet mondunk Szabó József polgármester Úrnak és munkatársainak. Az egyenként 3,5 milliós hangszerek tavasszal érkeztek a Szebeni úti iskola zenei ágazatához, majd szeptemberben találtak méltó helyükre a kamarateremben. Ádám Jenő gondolatai alatt nemcsak a mindennapi zongora- és hangszeres oktatás, de koncertjeink üzenete is lélektől lélekig vezet.

Ezt megérezhette lelkes közönségünk, melynek soraiban köszönthettük az intézmény igazgatóját Zilling Ibolyát, a művészeti intézményegység vezetőjét Sárkány Júliát, valamint a zenei ágazat igazgató helyettesét Kincses Editet. Zongora tanszakunk művész tanárai csupa olyan zongoradarabbal készültek, melyek az 1904-1911 közötti időszakban keletkeztek – ez is bizonyítja zenei ízlésünk és értékrendünk egybecsengését. A műsor Bartók hangjaival indult, az Allegro barbaro zongoradarabot Kovács Ágnes adta elő. Majd Dohnányi 3. rapszódiájának melódiáiban gyönyörködtünk Sárközi Ferenc zongorajátéka közben. Csuka Ágnes Karolina Rachmaninoff g-moll etűdjét, majd Kodály Meditáció egy Debussy művére produkciói között Darvassi Andrea Kamilla Debussy Danse bohémienne kompozícióját zongorázta. Végezetül a két zongora egyszerre jutott szerephez Milhaud Scaramouche szvitjének záró, Brasiliera tételének megszólalása közben, melyet Kovács Ágnes és Darvassi Andrea Kamilla játszott.

Darvassi Andrea Kamilla