Az álmok álmodói mi vagyunk

2022. októberében iskolánk felsős diákjai izgalmas programon vehettek részt: a Millenárison idén újra megrendezett „Álmok álmodói” című kiállítás színes kavalkádja maradandó élményt jelentett a 6. (d, h) és 7. (d, i, z) osztályos kiskamaszoknak.

A színvonalas tárlat magyar tudósok találmányait, munkásságát mutatja be érintve a mobilitás, orvoslás, ipar, agrárium és az informatika területeit. A bemutatót mozgalmas infótáblák, makettek és számos kreatív, ötletes, foglalkoztató elem tarkítja. A gyerekek kipróbálhatták magukat a jövő sebészeként, robbanthattak bányában, lúdtollal írtak, repülőgépen utaztak és egy VR-szemüveg segítségével még a Marson is landoltak. Ugyanakkor részt vettek rendhagyó matekórán és belekóstoltak a csillagászat, vagy épp a borkészítés rejtelmeibe is.

Nem unatkoztak egy pillanatra sem, kicsit el is pilledtek a sok élményben. Nem véletlen, hogy a legnagyobb kedvenc a pszichológia tudományterületét bemutató egység, azon belül is a színek és illatok gyógyító hatását demonstráló relaxációs szoba volt. Az ifjú kalandoroknak annyira tetszett az általuk „nyugiszobának” nevezett helyszín, hogy azt javasolták, legyen az iskolánkban is hasonló.

A gyerekek -saját bevallásuk szerint- meglepődtek, hogy milyen sok fontos találmánnyal gazdagították magyar tudósok a világot és biztos vagyok benne, hogy sokan kaptak ihletet, vagy épp megerősítést ahhoz, hogy ők is a jövő tudósaivá váljanak és tovább álmodják a nagy elődök álmait.